Monumenten
Regio: DinarskokraškaLipica

(De Lipica stoeterij)


De geschiedenis van Lipica is nauw verweven met de Habsburgers, die maar liefst 650 jaar regeerde over een groot deel van barok Europa. Paarden waren op dat moment een cruciaal strategisch voordeel en waren dus van eminent belang voor de Habsburgers. De voorkeur ging uit naar het Spaanse paard, dat als het ideale ras werd gezien.

De bodem en het klimaat van het Sloveense Karst hebben enige overeenkomsten met die van Spanje, dat is de reden waarom aartshertog Karel ervoor gekozen heeft om de koninklijke stoeterij in 1578 in het verlaten zomerverblijf van de bisschop van Triëst (In het Karstgebied) te laten bouwen. Op 19 mei 1580 ondertekende hij een overeenkomst om het landgoed te herstellen.

Onder het bewind van keizer Jozef (1705-1711) werden er in Lipica nieuwe gebouwen geplaatst, waaronder een stal voor hengsten (Velbanca) en een kapel met een justitiepastoraat. In dezelfde periode werden er weides en wegen aangelegd en bossen geplant. In 1729 werd er in Wenen een manege gebouwd met de bijbehorende Spaanse rijschool. Al gauw werd de rijschool wereldwijd bekend. De stoeterij in Lipica breidde zich geleidelijk uit, met name in de regio Postojna: Poček, Gal en Prestranek.

Het Lippizaner ras, zoals het tegenwoordig heet, werd ontwikkeld onder keizerin Maria Theresia (1740-1780). Het was Maria Theresia's echtgenoot Franz I. Stephan die grote belangstelling had voor het fokken van dit paardenras. Vandaag de dag is de Lipica stoeterij een van de belangrijkste culturele en historische monumenten van Slovenië en tevens de oudste stoeterij in Europa waar slechts één ras wordt gefokt. Voor toeristen is er bijzonder veel te doen: voorstellingen van de Klassieke Rijschool, rondleidingen, cursussen, ponyrijden voor kinderen, golf en vele andere activiteiten.


Ligging op de kaart: Nummer 04
Regio: Dinarskokraška
Adres: Lipica 5, SI-6210 Sežana

Bijzonderheid:
De wereldberoemde Lippizaners zijn vernoemd naar de het doprje Lipica in Slovenië, waar het ras gefokt wordt.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties