Kraška jota


Kraška jota

Ingrediënten:

- 250 gr bruine bonen
- 250 gr zuurkool
- 250 gr aardappelen
- 300 gr gerookt varkensvlees
- ½ kopje gerst
- 1 laurierblad
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel bloem
- olijfolie
- zout
- peper


Beschrijving

01. Laat de avond van te voren de bruine bonen wellen in koud water.

02. Schil de aardappelen.

03. Voeg bruine bonen, aardappelen, laurierblad en het gerookte varkensvlees en in een pan. Zet de pan met gesloten deksel op gematigd vuur en kook tot de bonen gaar zijn. Op het moment dat de bonen half gaar zijn wordt de gerst toegevoegd.

04. Kook de zuurkool apart van de rest.

05. Verhit de olie, voeg de geperste knoflook en bloem toe. Bak de roux tot het lichtbruin zien.

06. Giet de roux over de zuurkool en roer het goed door.

07. Voeg de zuurkool toe aan de bruinen bonen en aardappelen. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat het geheel nog 20 minuten doorkoken tot het wat dikker is geworden.

08. Als de Jota niet dik genoeg is kan het aangedikt worden met gestampte aardappelen of gestampte bonen.

09. Jota smaakt het best als het de volgende dag gegeten wordt.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties