Natuurparken
Regio: SredozemskaKrajinski Sečoveljske soline

(Landschapspark Sečoveljske soline)


Sol je morje, ki ni moglo nazaj na nebo. (vrij vertaald: Zout is dat deel van de zee dat niet kon terugkeren naar de lucht.) Dat is de slogan van het natuurlijke zeezoutwinningsgebied van Sečoveljske soline.

Sečoveljske soline (in gebruik sinds 804 n. Chr) is samen met de zoutpannen bij Strunjan het meest noordelijk gelegen zeezoutwinningsgebied in het Middellandse Zeegebied en zijn daarom van grote waarde; zowel cultureel als natuurlijk gezien. Zoutwinning is één van de oudste economische activiteiten aan de noordoostelijke kust van de Adriatische Zee, en de zouthandel was eens één van de belangrijkste takken van de handel op het grondgebied van het huidige Slovenië. Deze handel had een beslissende rol in de ontwikkeling van Triëst, Piran, Izola en Koper. Het huidige landschapspark beslaat ongeveer 650 hectare langs de Sloveens-Kroatische grens in het uiterste zuidwesten van Slovenië. Het noordelijk deel van het park, waar actieve zoutwinning nog volop gaande is, heet Lera.

Het zuidelijke deel, dat door de bedding van de Drnica-rivier wordt afgescheiden, wordt Fontanigge genoemd. Fontanigge, dat tot 1960 als zoutpan werd gebruikt, staat vol met grote bassins die echter geleidelijk worden overwoekerd door de karakteristieke zoutminnende vegetatie - halophytes. De bassins worden doorkruist door een systeem van de oude dijken, waarvan vooral de grotere bewaard zijn gebleven. Langs de brede kanalen staan her en der de voormalige zoutpanwoningen verspreid, die met hun karakteristieke uitstraling een uniek beeld geven aan het landschap van Sečoveljske soline.


Ligging op de kaart: Nummer 16
Regio: Sredozemska

Bijzonderheid:
Sečoveljske soline is samen met de zoutpannen bij Strunjan het meest noordelijk gelegen zeezoutwinningsgebied in het Middellandse Zeegebied. Er wordt hier nog op tradionele wijze zeezout voor consumpsie gewonnen.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties