Krajinski Park Nanos

(Landschapspark Nanos)


Wie Nanos voor het eerst aanschouwd zal bewonderd zijn door de grootte en de kracht die het reusachtige karstplateau uitstraalt. Nanos bevindt zich ten noorden van de Vipava-vallei en maakt onderdeel uit van de meest noordwestelijke uitwassen van de Dinarische Alpen, waar ook Banjšice, Trnovski Gozd, Gora, Javornik, Hrušica en Snežniška planota onder vallen. De opvallende, massieve vorm van Nanos domineert het landschap van Zuidwest-Slovenië en is voor vele Slovenen een bijzondere ‘berg’ die een speciaal karakter geeft aan de Sloveense karstregio. Het karstplateau reikt tot een hoogte van 1313 m, is 12 km lang en 6 km breed en scheidt het continentale Slovenië af van het mediterrane.

Het is een overwegend bebost plateau en staat vol met schitterende bloemen, die onder strenge bescherming staan. Plukken van bloemen is dan ook ten strengste verboden. Veel van de bomen en struiken hebben dankzij de sterke Burja-wind (die snelheden van boven de 200km/ kan bereiken) slechts aan één zijde takken met loof. Ondanks het feit dat de toppen van Nanos niet tot de hoogste behoren, is het een zeer geliefde bestemming bij wandelaars en mountainbikers. Vanaf de top opent zich (vooral op heldere dagen) een grandioos uitzicht over een groot deel van Zuidwest-Slovenië, de Adriatische Zee, Friuli (Italië) en zelfs tot aan Venetië. Sinds 1987 is het gebied langs de zuid- en westhellingen wegens de grote hoeveelheid aan botanische bezienswaardigheden omgevormd tot landschapspark.


Ligging op de kaart: Nummer 03
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
Vanaf de top opent zich (vooral op heldere dagen) een grandioos uitzicht over een groot deel van Zuidwest-Slovenië, de Adriatische Zee, Friuli (Italië) en zelfs tot aan Venetië.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties