Rivieren
Regio: DinarskaKolpa


De rivier de Kolpa is gelegen in het uiterste zuidoosten van Slovenië en vormt een 113 km lange grens met buurland Kroatië, waar de rivier Kupa wordt genoemd. De rivier wordt beschouwd als de langste Sloveense "kustlijn" en als één van de meest intacte rivieren in Slovenië. Een groot deel van de rivier wordt aan beide oevers omgeven door steile, zeer inderukwekkende heuvels gekroond met mooie kastelen en heuveltop nederzettingen. Dit deel, dat tussen de plaatsen Laze pri Predgradu en Osilnica ligt, behoort tot het meest indrukwekkende deel van de rivier. Mede dankzij deze puurheid werd de Kolpa in 2010 bekroond met de titel European Destinations of Excellence in de sector Watertoerisme.

Een deel van de rivier (tussen de dorpen Stari trg en Fučkovci) behoort tot het beschermde gebied van Landschapspark Kolpa. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan 16 natuurlijke schatten en 41 culturele bezienswaardigheden, die in en rondom de rivier te vinden zijn. De rivier wordt door meer dan 50 dammen onderverdeeld in segmenten. Deze typische stenen dammen zijn aangelegd in de periode dat watermolens (maalmolens, zaagmolens en smeedmolens) hier de overhand hadden. Hoewel de meeste van deze molens zijn vergaan, hebben sommige dammen nog steeds de functie die ze toen des tijds hadden. Kolpa is rijk aan flaura en fauna. Veel zeldzame, bedreigde vogelsoorten hebben hun stek in deze regio gevonden.

Een bezoek aan de Kolpa-regio zal menig mens als een fijne ervaring beschouwen. Er zijn vele mogelijkheden tot (water)sportactiviteiten, zoals roeien, kanoën, cayacing, raften en vissen. De rivier is aantrekkelijk hele jaar door, maar vooral populair in de zomermaanden, als het watertemperatuur naar de 30 ° C stijgt. Langs de oever zijn talloze gemarkeerde wandelpaden te vinden, waaronder het ‘meest zuidelijk gelegen wandelpad in Slovenië’, die van Radenci naar Damlje loopt.


Ligging op de kaart: Nummer 09
Regio: Dinarska

Bijzonderheid:
De rivier wordt beschouwd als de langste Sloveense "kustlijn" en als één van de meest intacte rivieren in Slovenië.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties