Kobariški štruklji


Kobariški štruklji

Ingrediënten:

Deeg:
- 1 kg witte meel
- 400 ml kokend water (gezouten)
- een scheutje olie (niet verplicht)

Vulling:
- 300 gr gemalen walnoten (geweekt in melk)
- 150 tot 200 gr rozijnen (geweekt in water en rum)
- 300 gr broodkruimels (gebakken in boter)
- 200 gr suiker (hoeveelheid naar smaak)
- 250 gr gesmolten roomboter
- kaneel
- geraspte citroenschil
- 1 eetlepel rum
- 1 zakje vanillesuiker

Topping:
- melk
- boter
- broodkruimels


Beschrijving

01. Maal de walnoten zeer fijn en overgiet deze met kokende melk. Laat ze wellen tot ze zacht zijn.

02. Wel de rozijnen in kokend water met rum.

03. Als zowel de walnoten als de rozijnen zacht zijn kunnen ze met de rest van de ingrediënten worden gemengd tot een stevig mengsel. Het mengsel dient sappig te zijn, maar niet te nat.

04. Overgiet het meel met kokend water (en eventueel een scheutje olie). Meng het in eerste instantie met een lepel en later met de handen tot een zacht deeg.

05. Vorm het deeg tot een dunne rol en snij het in ongeveer 50 gelijke plakken.

06. Maak de plakken met de handpalm plat tot langwerpige stukken.

07. Leg op ieder stukje een theelepel vulling en vouw het deeg dubbel. Druk met goed bebloemde vingers het deeg aan de randen samen en vouw het in een halve cirkel. Druk met de vinger holletje in het midden om de karakteristieke vorm van de Kobariški štruklji te krijgen.

08. Zet een pan met (gezouten) water op en warm het op tot ongeveer 80 tot 90 graden. Verhit de štruklji voor goed 20 minuten. LET OP!: Het water mag dus niet koken, niet bubbelen en moet stil staan, omdat de štruklji anders breken. Hussel de pan van tijd tot tijd lichtelijk heen en weer, zodat de štruklji niet aan de bodem vast plakken. Laat de gekookte štruklji na afloop goed uitlekken.

09. Smelt de boter in een pan en bruin hierin de broodkruimels. Besprenkel de štruklji met de verwarmde boter en kristal- of poedersuiker.Culinaire regio's van Slovenië
Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties