Slovenië is een land van vele sacrale bouwwerken, waarvan de eenzame kerkjes op de bergtoppen het meest in het oog springen. Zo ver het oog reikt zijn deze, over het algemeen, kleine kerkjes in het landschap te ontdekken, vooral in de avonduren als ze in de 'spotlight' worden gezet. Deze eenzame kerkjes zijn een speciaal kenmerk van Slovenië.

Sacrale architectuur
Regio: PohorskaKapela na vrhu Piramide

(Kapel aan de top van Piramida)


Aan de noordzijde van de stad Maribor ligt een opvallend driehoekige wijnbouwheuvel met de naam Piramida. De heuvel, begroeid met wijnstokken en bekroond met een kleine kapel, is vanuit vele locaties in het centrum te aanschouwen. Neem de tijd om het centrum voor een half uur a uur te verlaten om de 386 meter hoge heuvel te beklimmen en te genieten van het voortreffelijke uitzicht over de stad, het Drava-dal en het Pohorje-massief. Mede door dit uitzicht is Piramida, samen met de kapel, een populaire bestemming voor zowel locale inwoners als toeristen. Op de plaats waar nu de kleine kapel staat bevond zich van 1164 tot 1784 een kasteel genaamd Marchpurg of Marburg. Het kasteel zou zijn gebouwd om het gebied te beschermen tegen de Hongaren, die het ‘Sloveense’ grondgebied binnenviellen. Na de afbraak van het kasteel in 1784 werd van het puin-materiaal een stenen piramide gebouwd, wat de heuvel zijn naam gaf. Ter herinnering aan kasteel Marchburg liet graaf Hendrik Brandis in 1821 de neoklassieke kapel met een stenen standbeeld van Maria plaatsen. In de kapel bevindt zich tevens een inscriptie die getuigt van het feit dat de oorspronkelijke stenen piramide verwoest werd door blikseminslag. De plaats van de kapel heeft dus een grote historische waarde voor Maribor, aangezien hier de fundamenten van de stad liggen.


Ligging op de kaart: Nummer 37
Regio: Pohorska
Adres: Aan de top van de heuvel Piramida, ten noorden van het centrum van Maribor.

Bijzonderheid:
De plaats van de kapel heeft dus een grote historische waarde voor Maribor, aangezien hier de fundamenten van de stad liggen.

Accommodaties in de buurt


1. Camping Center Kekec
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties