Idrijski žlikrofi z bakalco


Idrijski žlikrofi z bakalco

Ingrediënten:

Deeg:
- 1 ei
- 1 theelepel olie
- water of melk (om het deeg zacht te maken)

Vulling:
- 500 gr aardappels
- 50 gr uien
- 50 gr gerookt spek
- majoraan
- bieslook
- zout
- peper
- reuzel

Bakalca saus:
- 1,5 kg schapenvlees (of konijn)
- 50 gr reuzel
- 3 uien
- 3 wortels
- 2 eetlepels bloem
- 1 teentje knoflook
- laulrierblad
- tijm
- peperkorrels
- kruidnagels
- witte wijn
- zout


Beschrijving

01. Kneed het deeg tot het zeer zacht en flexibel is (zachter dan deeg voor noedels) zodat het niet meer aan de handen of tafel kleeft.

02. Modelleer het deeg in de vorm van een broodje’, besmeer het met olie, dek het af (om uitdroging te voorkomen) en laat het ten minste 30 min. tot rust komen.

03. Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn (als ze nog warm zijn).

04. Bak in een beetje reuzel (of olie) de uien bruin.

05. Voeg het gerookte spek, de gebakken uien en de kruiden toe. Combineer de ingrediënten goed om een zacht mengsel te krijgen. Het mengsel mag niet kruimelig zijn of te zacht zijn; voeg evt. meer vet toe.

06. Maak van het mengsel kleine balletjes ter grootte van een knikker (1 – 1,5 cm).

07. Rol het deeg uit tot een dikte van 1 a 2 mm en plaats de balletjes op gelijke afstand van elkaar op het deeg.

08. Snijd de deegplakjes, vouw ze dubbel en knijp ze samen. Druk de randjes stevig aan, zodat ze niet los gaan.

09. Druk op ieder stukje in het midden om de juiste vorm te krijgen, maar wees voorzichtig dat het deeg niet breekt. Dit is hoe ze de typische hoed-vorm krijgen. Een goede Idrija-stijl žlikrof mag niet langer zijn dan 3 cm, en hoger dan 2 cm.

10. Snijd het vlees in kleine stukjes.

11. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.

12. Verhit het vet, voeg de fijngehakte uien, fijngeperste knoflook en wortels toe. Bak het geheel tot het lichtbruin ziet. Voeg nu het vlees toe.

13. Voeg water, tijm, peperkorrels, kruidnagels, laurier, zout en witte wijn toe (alles naar smaak). Laat het geheel sudderen tot het vlees gaar is.

14. besprenkel het malse vlees en de groenten met bloem en bak het voor 1 minuutje verder. Voeg vervolgens een scheut wijn toe en laat het geheel nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken.

15. Kook de žlikrofi in zout water, roer en dek af met een deksel. Ze zijn gaar als ze beginnen te drijven. Giet ze zorgvuldig af, en dien ze heet op met de Bakalca saus.Culinaire regio's van Slovenië
Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties