Haloška gibanica


Haloška gibanica

Ingrediënten:

Deeg:
- 500 gr meel (half hard, half zacht)
- 250 ml melk
- 40 gr roomboter
- 30 gr gist
- 10 gr zout
- 2 eieren
- 1 eetlepel suiker

Vulling:
- 1 kg verse hüttenkäse
- 200 ml zure room
- 150 gr suiker
- 80 gr griesmeel
- 2 eieren
- kaneel

Topping:
- 200 ml zure room
- 2 eieren
- suiker (naar eigen smaak)

- roomboter (om bakblik in te vetten)


Beschrijving

01. Meng de ingrediënten van het deeg in een grote kom. Kneed tot een medium-zacht deeg en laat het rijzen totdat het 2x de huidige volume heeft bereikt.

02. Meng in een kom alle ingrediënten van de ‘vulling’ tot een mooi glad mengsel.

03. Verwarm de oven voor op 180° C.

04. Rol het deeg plat (in een ronde vorm) tot een dikte van 1,5 cm.

05. Doe het deeg in een goed ingevette ronde ovenschaal. Vouw de deegrand iet omhoog.

06. Verdeel de ‘vulling’ gelijkmatig over het deeg.

07. Meng de ingrediënten van de ‘bedekking” en giet dit over de ‘vulling’.

08. Bak de gibanica in goed 30 minuten gaar totdat het goudbruin ziet.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties