Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Grad Turjak

(Kasteel Turjak)


Goed 20 minuten ten zuiden van Ljubljana bevindt zich het kleine plaatsje Turjak, dat zijn naamsbekendheid dankt aan de Protestantse hervormer Primož Trubar. Trubar schreef het eerste gedrukte boek in de Sloveense taal (1550) en richtte naar aanleiding hiervan de ‘Stichting voor de Sloveense literatuur’ op. Aan de westelijke rand van het dorp, hoog boven de Želimeljska-vallei, bevindt zich kasteel Turjak, dat onafscheidelijk verbonden is met de geschiedenis van de Sloveense literatuur. De Protestantse theoloog, schrijver en vertaler van de Bijbel - Jurij Dalmatin (1547-1589) hield hier zijn preken.

Grad Turjak werd voor het eerst beschreven in het jaar 1220, maar zou volgens archeologische opgravingen al in de 10e eeuw zijn gebouwd. Het behoorde toe aan de Auersperg-familie, waarvan het hoogtepunt van de macht samenviel met de periode van de Turkse invasies. Na de aardbeving van 1511 werd het kasteel opnieuw opgebouwd in renaissance stijl in de vorm van een ongelijke driehoek. De westzijde wordt beschermd door twee ronde torens en de oostzijde door een machtige ronde Bastille. Op 19 september 1943 werd het kasteel, na een langdurige strijd, door de Partizanen (ironisch genoeg door de Prešeren brigade) ingenomen. Hierbij raakte het kasteel zwaar beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel genationaliseerd en begonnen de restauratie werkzaamheden, die tot op heden aan de gang zijn. Hoewel het kasteel open staat voor bezichtigingen, is het voor toeristen aan te raden om slechts de buitenzijde van het kasteel te bekijken.


Ligging op de kaart: Nummer 17
Regio: Dinarska
Adres: Turjak, SI-1311 Turjak

Bijzonderheid:
Het kasteel is onafscheidelijk verbonden met de geschiedenis van de Sloveense literatuur.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties