Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.

Kastelen
Regio: Sredozemska
  • Grad SocerbGrad Socerb

(Kasteel Socerb)


Grad Socerb, ook bekend als Grad Strmec, is een ware top-bestemming in Sloveens-Istrië. Het kasteel, gedeeltelijk in ruïnes, ligt op de rand van een 300 m hoog karstplateau en biedt een spectaculair uitzicht over Koper en de Golf van Triëst. Vanwege de panoramische ligging was Socerb in de tijd van de Illyriërs al een belangrijk bolwerk dat later door de Romeinen tot fort werd omgebouwd. Het huidige kasteel dateert uit de 13e eeuw en heeft een grote rol gespeeld in de strijd tussen de Oostenrijkers en de Venetianen. Degene die Socerb in handen had kon invloed uitoefenen op de handel tussen de kuststeden in Istrië en het Oostenrijkse achterland. Het kasteel is vele malen van eigenaar veranderd en werd uiteindelijk in 1780 door de bliksem beschadigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de locatie van het kasteel met regelmaat een strijdtoneel tussen de Partizanen en de Fascistische Italianen. Gelukkig zijn de tijden van hevige gevechten ten einde; het kasteel met zijn prachtige ligging vormt nu een belangrijke toeristische bestemming. Tegenwoordig huisvest het kasteel een restaurant waarbij vooraf reserveren noodzakelijk is. Neem de tijd om Sloveens Istrië te verkennen, en daar hoort een bezoek aan Grad Socerb zeker bij.


Ligging op de kaart: Nummer 23
Regio: Sredozemska
Adres: Socerb 7, SI-6275 Socerb (Črni Kal)

Bijzonderheid:
Het kasteel ligt op de rand van een 300 m hoog karstplateau en biedt een spectaculair uitzicht over Koper en de Golf van Triëst.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties