Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Grad Snežnik

(Kasteel Snežnik)


Te midden van de dichte oerbossen van Notranjška, op een steenworp afstand van de Sloveniës hoogste niet-alpine berg Šnežnik (1796 m) bevindt zich het mooie Grad Snežnik. Het romantische kasteel is het enige in Slovenië waar de authentieke inrichting bewaard is gebleven en open staat voor bezichtiging. Nabij het huidige kasteel, op een strategische locatie aan de rand de Lož-vallei, bevond zich onder het Romeinse bewind al een fortificatie. Eerste verwijzingen naar de Heren van Šnežnik dateren uit de 13e eeuw. Alle opeenvolgende eigenaren waren prominente adellijke families uit het Hertogdom Krain, waaronder de volgende families: Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg en Lichtenberg. Het huidige uiterlijk kreeg het kasteel in de tweede helft van de 19e eeuw onder de Saksische Grafen van Schönburg-Waldenburg. Zij gebruikten het als jacht- en vakantieverblijf. In 1867 werd Graaf Gregor de sponsor van de eerste bosbouw-school in het Hertogdom Krain. Er mocht niet meer gejaagd worden op zeldzame dieren en de ontwikkeling van de houtindustriek zag een enorme opkomst. Hierdoor konden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vele locale bewoners een baan krijgen. Dit was tevens de reden dat het kasteel van de ondergang werd gespaard. Een bezoek aan het kasteelmuseum biedt inzicht in het leven van de vroegere eigenaren. De kamers zijn uitgerust met originele huishoudelijke meubelen en objecten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Ook een bezoek aan de omgeving biedt vele perspectieven. Zelfs vandaag de dag bevindt het kasteel zich ver van de drukte, in één van de dichtstbeboste gebieden van Slovenië. Vanaf hier verspreiden de bossen zich verder naar Kroatië en Kočevje, waarmee het tot één van de laatst overgebleven oerbossen in Centraal-Europa behoort. Deze unieke locatie is de leefomgeving van een overvloed aan flora en fauna, zoals beren, wolven, lynxen, wild gevolgelte en herten. Het kasteel ligt tevens aan de Europese wandelroute E6.


Ligging op de kaart: Nummer 10
Regio: Dinarskokraška
Adres: Kozarišče 67, SI-1386 Stari trg pri Ložu

Bijzonderheid:
Het romantische kasteel is het enige in Slovenië waar de authentieke inrichting bewaard is gebleven en open staat voor bezichtiging.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties