Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.

Kastelen
Regio:
Karavanško-KamniškaGrad Kamen

(Kasteel Kamen)


Dat Grad Kamen een turbulente geschiedenis achter de rug heeft is tot vandaag de dag goed te zien in de machtige ruïnes die het voor ons heeft nagelaten. Het kasteel bevindt zich hoog boven Begunje na Gorenjskem, een dorp dat wereldberoemd is geworden door de gebroeders Avsenik, de grondleggers van de Sloveense volksmuziek en oprichters van het 'Ansambla bratov Avsenik'.

De eerste verwijzingen naar het kasteel dateren uit 1263, toen het in handen was van de Graven van Ortenburg, die overigens nooit in het kasteel gewoond hebben. In 1418 kwam het in handen van de machtige Graven van Celje. Volgens de bronnen van edelman Janez Vajkard Valvasor zou Herman III, troonopvolger van Herman II, zijn gedood, waardoor het kasteel al na 18 jaar in handen kwam van de Lamberg-familie. Gašper Lamberg was een beroemde ridder die meer dan 85 riddertoernooien had gewonnen en waarvan zijn daden worden geprezen in het nationale liedje ‘Pegam in Lambergar’. In de 18e eeuw werd het kasteel verlaten, waardoor het in verval raakte.

Vanuit het centrum van Begunje na Gorenjskem loopt de zogenoemde Lamberg-route naar Grad Kamen. Langs deze route worden de belangrijkste bezienswaardigheden van Begunje aangedaan (Avsenik Museum, Herenhuis Katzenstein, archeologische vindplaats Njivice, Zijalka-grot, Duivelskasteel (Hudičev gradič), Grad Kamen, Draga-vallei, monument aan WO2). Ieder jaar (25 juni) vindt er bij het kasteel een boogschutterstoernooi plaats.


Ligging op de kaart: Nummer 22
Regio: Karavanško-Kamniška
Adres: Grad Kamen, SI-4275 Begunje na Gorenjskem

Bijzonderheid:
De machtige ruïnes en de schitterende omgeving maken het een aantrekkelijke bezienswaardigheid.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties