Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Grad Gewerkenegg

(Kasteel Gewerkenegg)


Het mooie kasteel van Idrija, dat hoog boven de oude stad ligt, heeft tot op heden zijn historische naam Gerwerkenegg behouden. Gewerkenegg betekent in het Duits mijnkasteel, wat betrekking heeft op de mijnindustrie in Idrija. Het kasteel werd gebouwd tussen 1522 en 1533 ten behoefte van de kwikmijn. In eerste instantie fungeerde het gebouw slechts als opslagplaats voor kwik- en voedselvoorraden. Later werd het kasteel voor meer dan 400 jaar bezet door de administratieve afdeling van de mijnbouw. In het midden van de 18e eeuw werd het kasteelcomplex gerenoveerd in barokke stijl en beschilderd met decoratieve fresco’s. Zijn huidige uiterlijk dateert uit het jaar 1990. Vandaag de dag wordt het kasteel gebruikt als stedelijk museum (Mestni Muzej Idrija), muziekschool, en in mindere mate als restaurant en winkel.

Het stedelijk museum staat voornamelijk in het teken van de geschiedenis van de stad en de mijnbouw. Vooral de tentoonstelling over de 500-jarige geschiedenis van de mijnbouw is erg interessant. Het hele museum beslaat een oppervlakte van 1300 m2. In 1997 is het museum uitgeroepen tot beste mijnbouw- en technologiemuseum in Europa en in 2008 kreeg het musem de Valvasor Award - de hoogste Sloveense onderscheiding voor prestaties in de museologie. Een belangrijk deel van de tentoonstelling staat tevens in het teken van kantklossen. Idrija is de grootste stad in Slovenië waar kantwerk wordt gemaakt. Hoe suf kantklossen ook mag klinken, de werken die hier worden maakt zijn werkelijk indrukwekkend.


Ligging op de kaart: Nummer 14
Regio: Dinarskokraška
Adres: Prelovčeva 9, SI-5280 Idrija Idrija

Bijzonderheid:
Het stedelijk museum werd in 1997 uitgeroepen tot beste mijnbouw- en technologiemuseum in Europa en in 2008 kreeg het musem de Valvasor Award.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties