Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Grad Dobrovo

(Kasteel Dobrovo)


Dit versterkte drie etage tellende kasteel is gelegen in de plaats Dobrovo, nabij de Italiaanse grens. Het landgoed was in eerste instantie eigendom van de Colloredo-familie, gevolgd door de Catterini-Erzberg-familie uit Gorica. In 1872 erfde de familie Baguer het pand. Volgens de overlevering zou het kasteel tijdens de Tweede Venetiaanse oorlog (1615-1617) zijn gebouwd. Na de oorlog hadden de muren geen versterkte functie meer, waardoor ze werden aangepast naar een binnengang met arcades. Eén van de torens werd omgebouwd tot kapel, gewijd aan Sint Antonius van Padua. Het kasteel vormt een bijna perfect vierkant met op iedere hoek een vierkante toren. Het uiterlijk komt sterk overeen met de Venetiaanse villa’s uit de 17e eeuw.

Vandaag de dag biedt het kasteel onderdak aan het Goriška Museum (Goriški Muzej), een restaurant en een wijnkelder met sublieme wijnen uit de Goriška Brda regio. Het kasteel wordt ook gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen en andere culturele evenementen (gehouden in de prachtige kasteeltuin).


Ligging op de kaart: Nummer 20
Regio: Dinarskokraška
Adres: Grajska cesta 10, SI-5212 Dobrovo

Bijzonderheid:
Het kasteel onderdak aan het Goriška Museum, een restaurant en een wijnkelder met sublieme wijnen uit de Goriška Brda regio.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties