Goriška gubanca


Goriška gubanca

Ingrediënten:

Deeg:
- 500 gr witte meel
- 500 gr roomboter
- 4 eieren
- 3 eetlepels witte wijn
- citroensap (van één citroen)

Vulling:
- 1 kg walnoten (of 250 gr amandelen en 750 gr walnoten)
- 150 gr pijnboompitten
- 500 gr rozijnen
- 500 gr suiker
- 200 gr boter
- 5 eieren (eigeel en eiwit splitsen)
- vanille
- geraspte citroenschil (van 1 citroen)
- geraspte sinaasappelschil (van 2 sinaasappels)
- een paar kruidnagels
- 1 vleugje kaneel
- 1 scheutje rum


Beschrijving

01. Bereid het filodeeg uit de ingrediënten voor het deeg.

02. Maal de walnoten (en eventueel amandelen) fijn.

03. Meng de gemalen noten, pijnboompitten, suiker, boter, vanille, geraspte citroen en sinaasappelschillen, kruidnagels en kaneel tot een stevig mengsel voor de vulling.

04. Rol het deeg plat tot een zo dun mogelijke laag.

05. Klop de eierdooiers met een scheutje rum en besmeer de oppervlakte van het deeg.

06. Bedek het deeg met de rest van de vulling.

07. Rol het deeg op, zodat er een spiraalvormig effect ontstaat. Leg deze rol in een met boter ingesmeerd bakblik.

08. Bak de cake voor goed 1 uur op gematigde temperatuur.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties