Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Dvorec Soteska

(Landhuis Soteska)


Veel van Sloveniës kastelen hebben te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog, aangezien de Partizanen ze onbruikbaar wilden maken voor de Duitse en Italiaanse troepen. Dit was ook het geval bij het ooit zo majestueuze landhuis van Soteska. Volgens Janez Vajkard Valvasor was Soteska een van de mooiste landhuizen in het Hertogdom Krain. Het werd gebouwd tussen 1664 en 1689 door hertog Jurij Žiga Gallenberg. De kracht van het versterkte gebouw werd benadrukt door vier hoektorens en een entreetoren. Het landhuis ging over naar de Gallenberg-familie die het in 1733 verkochten aan de Graaf van Auersperk. 10 jaar later ging het over naar de hertogen van Lichtenberg en uiteindelijk in 1793 naar de Graven van Žužemberk, die het tot de Tweede Wereldoorlog in handen hielden. Na de oorlog werd het beschadigde landhuis gebruikt als bron voor bouwmateriaal.

Gelijktijdig met de bouw van het landhuis werd er een renaissance-park aangelegd, dat oorspronkelijk uit een ommuurd gebied bestond. Aan het einde van de 17e eeuw werd er in de buurt van de Krka-rivier een nieuw barok-park ontworpen, waarin architectuur en natuur vloeiend in elkaar over liepen. Het centrale deel van het park wordt gedomineerd door een tuinpaviljoen, bekend onder de naam Hudučev turn (De Duivelstoren). Het interieur is rijkelijk versierd met de mooiste schilderingen. Volgens de overlevering is de ongebruikelijke naam voor de toren gekoppend aan de hedonische vermaakspelletjes, die met regelmaat door de heren van het kasteel werden georganiseerd.

De overblijfselen van landshuis en de het park met de Duivelstoren zijn nog steeds te bezichtigen.


Ligging op de kaart: Nummer 27
Regio: Dinarska
Adres: Soteska, SI-8350 Soteska

Bijzonderheid:
Het centrale deel van het park bij het landhuis wordt gedomineerd door een tuinpaviljoen, bekend onder de naam Hudučev turn (De Duivelstoren).

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties