Dražgoški kruhki


Dražgoški kruhki

Ingrediënten:

- 500 gr honing
- 700 gr meel
- 30 ml water
- 7 gr keukenzout
- 1 snufje gemalen kruidnagel
- 1 snufje gemalen kaneel


Beschrijving

01. Los 1 lepel keuken zout op in water.

02. Meng bloem, kaneel en kruidnagel in een grote kom.

03. Zet een pan op het fornuis en verwarm de honing.

04. Voeg de verwarmde honing en het water bij de andere ingrediënten in de kom.

05. Meng het geheel in goed 1 uur tot een glad en stevig deeg.

06. Rol het deeg plat en haal hieruit de gewenste vorm voor de bodem.

07. Gebruik voor de ornamenten verschillende middelen, zoals een vork, mes, tandenstokers, etc om ze in de gewenste vorm te krijgen (zie voorbeeldfoto). Als het deeg harder wordt kan het met een kwastje vochtiger en soepeler worden gemaakt.

08. Verwarm de oven voor op 165° C en vet een bakplaat in met boter (of gebruik bakpapier).

09. Bak de koek(en) in 10 tot 15 minuten gaar.

11. Verwarm ondertussen een kopje water, waaraan een eetlepel honing is toegevoegd. Smeer dit op de gebakken koek(en) om een mooie glans te krijgen.


Tip

Gebruik voor de ornamenten een nieuw stuk deeg, waarbij de hoeveelheden van de ingrediënten geminimaliseerd worden, zodat het deeg een witte kleur behoudt.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties