Slovenië is een land van imposante bergen en diepe valleien. Het grootste deel van het landschap werd gevormd tijdens en na de laatste IJstijd, waarbij gletsjers en rivieren de valleien hebben gevormd tot meesterwerken der natuur. Elke vallei vertelt zijn eigen unieke verhaal en maakt ieder bezoek een onvergetelijke ervaring.Dolina Triglavskih jezer

(De vallei van de Triglav meren)


Geen vallei in Slovenië valt te vergelijken, of mag zich meten met de splendeur van Dolina Triglavskih jezer. De goed 8 km lange vallei dankt zijn naam aan de zeven schitterende meren die allen zijn vernoemd naar hun uiterlijke kenmerken. Er zijn veel discussies over het preciese aantal meren, aangezien in sommige periodes bepaalde holtes vol staan met water, maar in de zomer geen druppel bevatten. Traditiegetrouwe wordt het aantal “zeven” aangehouden. Hierdoor wordt er ook wel gesproken over “Dolina Sedmerih jezer”, oftewel “De vallei van de zeven meren”. De volgende meren behoren tot de belangrijkste: Črno jezero (1319m), Dvojno jezero (1685m), Veliko jezero (1831m), Zeleno jezero (1988m), Rjavo jezero (2006m) en Jezero pod Vršacem (1993m).

Wegens de voortreffelijke schoonheid werd Dolina Triglavskih jezer in 1924 uitgeroepen tot Alpenbeschermingspark (1660ha). Dit was het eerste deel van het huidige Triglav Nationaal Park (83.981ha). Zowel de bodem als de omringende bergkliffen zijn sterk geërodeerd, waardoor hier vrijwel alle mogelijke vormen van Alpine-karstverwering te vinden valt. Soms wordt de vallei ook “een zee van steen” genoemd, aangezien op veschillende locaties fossielen en versteende ammonieten terug te vinden zijn. Een bezoek aan het Triglav Nationaal Park is niet compleet zonder een bezoek aan deze vallei, die veelal als doorgangsroute wordt gebruikt naar de top van Triglav, de hoogste berg van het land.


Ligging op de kaart: Nummer 11
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Dolina Triglavskih jezer is een unieke vallei, zowel binnen Slovenië als binnen de gehele Europese Alpen.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties