Slovenië is een land van imposante bergen en diepe valleien. Het grootste deel van het landschap werd gevormd tijdens en na de laatste IJstijd, waarbij gletsjers en rivieren de valleien hebben gevormd tot meesterwerken der natuur. Elke vallei vertelt zijn eigen unieke verhaal en maakt ieder bezoek een onvergetelijke ervaring.Dolina Radovne

(Radovna-vallei)


Radovna is de naam die wordt gegeven aan een dorp, een rivier en aan een prachtige vallei gelegen tussen de hoogvlaktes Pokljuka en Mežakla. De 20 km lange vallei kan worden gezien als een verlengde van Krma, maar begint officieel daar waar de Radovna-rivier ontspringt. Deze bron, gelegen aan de voorzijde van de Gogola-boerderij, wordt gevoed door ondergrondse stromen komende uit de valleien Kot en Krma. Bij de bron staat een meer dan 500 jaar oude Lindenboom, die meer dan 25 m hoog is en een omtrek heeft van maarliefst 642 cm (op borsthoogte). Radovna is een vallei van schilderachtige landschappen en mooie uitzichten op de Julische Alpen, en wordt voornamelijk als doorgangsroute voor fietsers en wandelaars gebruikt.

Nabij Bled, waar de vallei eindigt, bevindt zich de beroemde Vintgar-kloof, die doorkruist wordt door de Radovna-rivier. Deze kloof is geen onderdeel meer van Dolina Radovne, maar is een absolute aanrader!


Ligging op de kaart: Nummer 12
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
De vallei is een ideale doorgangsroute voor fietsers en wandelaars.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties