Slovenië is een land van imposante bergen en diepe valleien. Het grootste deel van het landschap werd gevormd tijdens en na de laatste IJstijd, waarbij gletsjers en rivieren de valleien hebben gevormd tot meesterwerken der natuur. Elke vallei vertelt zijn eigen unieke verhaal en maakt ieder bezoek een onvergetelijke ervaring.Dolina Kamniške Bistrice


Kamniška Bistrica is een van de zonnigste valleien in de regio en veruit de mooiste aan de zuidzijde van de Kamnik-Savinja Alpen. De ingang van de vallei bevindt zich goed 5km ten noorden van de stad Kamnik en volgt zijn weg tot onder de hoogste bergtoppen van dit indrukwekkende bergmassief. De bodem is voornamelijk bedekt door dichte bossen en wordt doorkruist door de mooie Kamniška Bistrica-rivier. Aan het einde van de vallei bevindt zich een kleine verspreidde nederzetting, waarnaar zowel de vallei als de rivier vernoemd zijn. Kortom, zowel de nederzetting, de rivier en de vallei hebben allen de naam Kamniška Bistrica.

Nabij de nederzetting bevindt zich tevens een klein kunstmatig meer en het Koninklijk Jachthuis dat in 1932 door architect Jože Plečnik voor Koning Alexander I van Joegoslavië werd gebouwd. Tegenwoordig wordt het Jachthuis aangeduid als Plečnikov Dvorec. De Vallei is een bij toeristen nog redelijk onbekende vallei, waardoor het een fijne plaats is om te vertoeven, te relaxen, sportieve activiteiten uit te voeren of te genieten van de verschillende natuurlijke bezienswaardigheden, waarvan de rivierbron, de rivierkloven Veliki Predaselj en Mali Predaselj en de Orglice-waterval tot de meest opvallende horen.

Naast de natuurlijke en culturele bezienswaardigheden dient de vallei tevens als startpunt naar berghut Kamniška koča, dat wegens zijn schitterende ligging (in de schoot van Kamniško Sedlo) tot één van de meest geliefde berghutten in de Kamnische Alpen is. Eenmaal aan de top kan men afdalen in de beroemde vallei Logarska dolina. Ook ’s winters is de vallei een waar winterwondersprookjesland en kan bijzonder goed worden gecombineerd met Velika Planina, dat hoog boven de vallei uitsteekt.


Ligging op de kaart: Nummer 29
Regio: Karavanško-Kamniška

Bijzonderheid:
Dolina Kamniške Bistrice is de mooiste vallei aan de zuidzijde van de Kamnik-Savinja Alpen.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties