De Sloveense meren vormen een belangrijke schakel in het landschap, vooral ten aanzien van het toerisme. De zomers in Slovenië kunnen soms erg warm zijn, waardoor een verfrissende duik in één van de meren een heerlijke uitkomst biedt. De meren en hun oevers bieden vele mogelijkheden tot recreatie en ontspanning, gepaard met prachtige uitzichten.Cerkniško jezero

(Het meer van Cerknica)


Als Cerkniško polje met één woord beschreven zou mogen worden, dan zou het woord ‘geheimzinnig’ het beste bij deze locatie passen. Sinds mensenheugenis verwondert men zich over de geheimzinnige wijze waarop Cerkniško jezero zich vult en leegt. Het heeft bij locale bewoners geïnspireerd tot allerlei bijzondere verhalen. Tot de 17e eeuw wist men niet waarom het meer zich van tijd tot tijd opvulde en vervolgens weer droog kwam te staan. Het was de edelman Janez Vajkard Valvasor die de eerste grondige onderzoeken deed. Zijn onderzoeken en beschrijvingen over het periodieke meer van Cerknica wekte zoveel aandacht, dat hij werd benoemd tot lid van de Royal Society in Londen. Cerkniško polje en Cerkniško jezero zijn van bijzonder grote waarde in de wereld van geologen. Het Sloveense woord polje, wat veld betekent, wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt voor gebieden met dezelfde geologische structuur.

Tegenwoordig is bekend dat Cerkniško polje een soort van gatenkaas is. Deze gaten worden zinkgaten of verdwijngaten genoemd. Deze ontstaan doordat de grottenstelsels onder Cerkniško polje gedeeltelijk zijn ingezacht of ingestort. Echter, na een lange periode van regen of bij veel smeltwater, kan het zijn dat de karstbronnen te vol raken waardoor het water via de verdwijngaten naar de oppervlakte stroomt. Cerkniško jezero kan zich in minder dan een dag vullen terwijl het even vlug weer kan verdwijnen, om vervolgens maanden droog te kunnen staan. Als Cerkniško jezero zich helemaal heeft opgevuld is het met een oppervlakte van 38 km2 het grootste periodieke meer van Europa.

Cerkniško polje is een bestemming dat bezoekers bij ieder bezoek zal verrassen, aangezien het waterniveau nooit het zelfde is. Over het algemeen is de polje gevuld tijdens de nattere maanden, zoals in de herfst, winter en lente. De veranderingen in het waterniveau zijn echter zeer onregelmatig. Soms verdwijnt het meer voor enkele jaren helemaal niet of kan het jaren totaal droog blijven, zoals dit in 1834-1835 gebeurde. Het meer is rijk aan waterdieren, die verdwijnen en terugkeren met het water. Cerkniško jezero biedt de bezoekers tal van interessante natuurverschijnselen, diverse flora en fauna en een unieke ervaring. Als het meer gevuld is zijn er tal van watersporten mogelijk. In de winter kan er zelfs geschaatst worden. Als de polje droog staat is het misschien nog wel interessanter, omdat de bodem tal van karstverschijnselen toont, die bijzonder zijn om te ontdekken en te aanschouwen.


Ligging op de kaart: Nummer 22
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
Čerkniško jezero is het grootste periodieke meer in Europa.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties