Slovenië is een land van vele sacrale bouwwerken, waarvan de eenzame kerkjes op de bergtoppen het meest in het oog springen. Zo ver het oog reikt zijn deze, over het algemeen, kleine kerkjes in het landschap te ontdekken, vooral in de avonduren als ze in de 'spotlight' worden gezet. Deze eenzame kerkjes zijn een speciaal kenmerk van Slovenië.Cerkev svetega Mihaela

(Sint-Michaëlskerk)


De kerk van St. Mihaël, gebouwd tussen 1937 en 1940 , behoort tot de meest originele creaties van Jože Plečnik. Het combineert de kenmerken van Griekse tempels met die van de kerken uit de Sloveense Kras-regio. Door de drassige bodem van Ljubljansko barje (moeras) is de kerk op palen gebouwd.
Het algemene ontwerp is afgeleid van Plečnik's ontwerp voor de Nationale en Universiteits-bibliotheek in Ljubljana. Om kostenbesparende redenen werd het interieur van de kerk, dat lichtelijk doet denken aan Japanse Shinto tempels, gebouwd met betaalbare materialen. De vier ondersteuningspilaren, beschilderd met geometrische vormen, werden gemaakt van betonnen rioolbuizen. De rest van het interieur werd aangekleed met houten elementen (geschonken door boeren uit de nabijgelegen dorpen), waardoor de kerk een warme en gezellige uitstraling heeft. De meest interessante inrichtingselementen zijn het altaar en het koor, waarvan de laatstgenoemde is gebaseerd op de typische houten balkons van de Sloveense boerderijen. Bij de bouw van deze kerk werd min of meer heel Plečnik's familie betrokken: zijn neef Karel Matkovič was de plaatselijke priester die opdracht gaf tot de bouw, zijn broer Andrej financierde het grootste deel van de bouwkosten en het geld van zijn overleden broer Janez werd gebruikt om de resterende schulden te vereffenen.


Ligging op de kaart: Nummer 24
Regio: Dinarskokraška
Adres: Črna vas 48, SI-1000 Črna vas (Ljubljana)

Bijzonderheid:
De kerk van St. Mihaël behoort tot de meest originele creaties van architect Jože Plečnik.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties