Slovenië is een land van vele sacrale bouwwerken, waarvan de eenzame kerkjes op de bergtoppen het meest in het oog springen. Zo ver het oog reikt zijn deze, over het algemeen, kleine kerkjes in het landschap te ontdekken, vooral in de avonduren als ze in de 'spotlight' worden gezet. Deze eenzame kerkjes zijn een speciaal kenmerk van Slovenië.Cerkev Marijinega vnebovzetja

(Kerk Maria-Tenhemelopneming)


Het beroemde meer van Bled, gelegen in de westelijke Julische Alpen, wordt gedomineerd door een idyllisch bosachtig eilandje waar veel legendes en sagen over bestaan. Het eiland, dat bij locale bewoners bekend staat als Blejski otok, behoort samen met het omringende meer tot één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van het land. De charme wordt voornamelijk gecreëerd door het hierop gelegen kerkje dat door vele fotografen, toeristen, kunstenaars, pelgrims en bruidsparen als een van de meest romantische kerkjes in de Alpen wordt beschouwd. Het is tevens het enige kerkje in Slovenië dat zich op een eiland bevindt. Wegens de unieke locatie en het sprookjesachtige landschap is het een geliefde trouwlocatie. Bedenk wel dat de bruidegom de bruid via de monumentale trap (99 treden) naar boven dient te dragen!

Volgens de legende bevond zich op de plek van de huidige kerk de tempel van de Oud-Slavische godin Živa. De tempel zou zijn verwoest tijdens gevechten tussen de Sloveense heidenen en oprukkende Christenen, die het altaar vernietigden en er een kerk bouwden. Op het eiland hebben archeologen sporen ontdekt van pre-christelijke (11e tot 8e eeuw v.Chr.) en Slavische (9e en 10e eeuw n.Chr) nederzettingen. Uit de laatstgenoemde periode hebben archeologen fundamenten van een pre-romaanse kapel gevonden - dit is waarschijnlijk het enige ontdekte voorbeeld van een Vroeg-Slavisch bouwwerk op Sloveens grondgebied.

Geschreven bronnen tonen aan dat de eerste kerk op het eiland (een romaanse basiliek) in 1142 werd ingewijd door de patriarch Aquilean Pellegrino. In de 15e eeuw werd de kerk herbouwd in gotische stijl met een nieuwe pastorie, een vrijstaande klokkentoren en een hoofdaltaar. De gerenoveerde kerk werd ingewijd in 1465 door de eerste bisschop van Ljubljana (Žiga Lamberg). Door een aardbeving in 1509 werd het gebouw dusdanig beschadigd dat er een grondige renovatie nodig was, waarbij het gotische uiterlijk werd vervangen door een barrok uiterlijk. Slechts de fresco's in de pastorie en een houten beeld van de Maagd Maria zijn restanten uit de voormalige gotische kerk. De klokkentoren werd meerdere malen verbouwd als gevolg van schade door aardbevingen en blikseminslag.

Het interieur van het kerkje is waarschijnlijk het meest bekend om de zogenaamde ‘Wensklok’ die sinds de toevoeging in 1534 pelgrims uit heinde en verre heeft getrokken. Waarschijnlijk werd de klok in opdracht van een rijke parochiaan toegevoegd, maar de legende verbindt de klok aan een jonge weduwe die in het kasteel van Bled woonde. Na het overlijden van haar man zou zij de opdracht hebben gegeven om de bel in het kerkje op het eiland te laten plaatsen. Echter tijdens het transporteren van de bel zou de boot zijn omgekieperd, waardoor de bel naar de bodem van het meer zonk. Naar aanleiding hiervan ging de jonge weduwe naar een klooster in Rome. Door haar toewijding aan God zou de huidge Wensklok door de Paus aan het kerkje zijn geschonken. De legende verteld dat je wens zal uitkomen als je de bel luidt ter ere van de maagd Maria.

Het kerkje is het gehele jaar open voor bezoekers, al variëren de openingstijden van seizoen tot seizoen. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is het eiland te bezoeken tijdens kerkdiensten en/of bruiloften. Het eiland is te bereiken met de zogenoemde Pletna; een traditionele overdekte gondel die sinds de 12e eeuw het symbool van deze streek is.


Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Julijska
Adres: Blejski otok (Bled eiland), SI-4260 Bled

Bijzonderheid:
De kerk is gelegen op Sloveniës enige eiland, te midden van het meer van Bled.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties