Celeia (Mesto pod mestom)

(Romeinse stad Celeia)


In het jaar 15 v.Chr. werd Celje opgenomen in het Romeinse Rijk en kreeg de naam Celeia. Bevindingen tonen aan dat Celeia een rijke, dichtbevolkte stad was, met marmeren paleizen, weidse pleinen, brede straten en omgeven door indrukwekkende stadsmuren en beveiligingstorens. De bijnaam van Celeia was “Troia secunda” (Het Tweede Troy). De stad bleef voor lange tijd één van de belangrijkste Romeinse steden ten oosten van de Adriatische Zee. In 2009 opende het Regionaal Museum Celje (Pokrajinski Muzej Celje) een permanente archeologische expositie over Celeia. De benaming van het project is Mesto pod mestom (Stad onder de stad), wat betrekking heeft op de opgravingen van het oude Celeia onder het nieuwe Celje. In de kelder van het museum is het mogelijk om restanten te zien van Romeinse straten, huizen en een verdedigingsmuur met torens. Daarnaast zijn er vele andere opgegraven voorwerpen uit deze periode te bezichtigen.

Als gevolg van bouwwerkzaamheden aan het museum is het tijdelijk alleen mogelijk om een rondleiding te krijgen voor grote groepen, of op afspraak.


Ligging op de kaart: Nummer 02
Regio: Predalpska
Adres: Trg Celjskih Knezov 8, SI-3000 Celje

Bijzonderheid:
In de kelder van het museum is het mogelijk om restanten te zien van Romeinse straten, huizen en een verdedigingsmuur met torens.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties