De Sloveense meren vormen een belangrijke schakel in het landschap, vooral ten aanzien van het toerisme. De zomers in Slovenië kunnen soms erg warm zijn, waardoor een verfrissende duik in één van de meren een heerlijke uitkomst biedt. De meren en hun oevers bieden vele mogelijkheden tot recreatie en ontspanning, gepaard met prachtige uitzichten.Bohinjsko jezero

(Het meer van Bohinj)


Genesteld tussen de steile bergwanden van Bohinjske gore ligt zonder twijfel het meest spectaculaire meer van Slovenië, genaamd Bohinjsko jezero. Het meer is 4,2 km lang, 1,4 km breed en goed 45 m diep. Hiermee is het tevens het grootste constante meer van het land. In het westen wordt Bohinjsko jezero gevoed door de Savica-rivier, die wordt vooraf gegaan door de 71 m hoge Savica waterval. In het oosten wordt het overtollige water afgevoerd via de rivier de Sava Bohinjka die nabij Bled uitmondt in de Sava. Bohinjsko jezero beschikt over een ‘kustlijn’ van goed 14 km, waardoor er altijd een rustig plekje aan het water te vinden is. Dankzij de ligging in het Triglav Nationaal Park heeft Bohinjsko jezero haar natuurlijke schoonheid weten te behouden en biedt het alles wat nodig is voor een ontspannen verblijf.

Ieder seizoen in Bohinj is een unieke ervaring. In de lente wordt het meer omgeven door geurrijke bloemen, frisgroene planten en besneeuwde bergtoppen. Het smeltwater, dat langs de steile wanden naar beneden raast, laat de vallei letterlijk ‘kletteren’. Rond deze tijd van het jaar is het water ijs en ijskoud en zijn er weinig bezoekers te zien. Het weer is over het algemeen mild, aangezien de omringende bergtoppen het gebied beschermen. Een wandeling rondom het meer, fietsen, varen en picknicken zijn in de lente zeer aangenaam.

In de zomer-periode wordt het meer bezocht door vele toeristen en locale bewoners. Gedurende een warme zomer behaald het water een temperatuur van rond de 23 graden, waardoor dit de enige periode is waarin het mogelijk is om te zwemmen. De meest populaire vormen van recreatie zijn wandelen, hardlopen, fietsen, fietsen, roeien, zwemmen en parasailen. Hoe gek het ook mag klinken, veel toeristen weten niet van het bestaan van Bohinjsko jezero. Ze bezoeken wel het meer van Bled, maar reizen vervolgens niet verder de vallei in om het meer van Bohinj te bezoeken. Hierdoor is het in de zomerperiode bij Bohinj rustiger dan bij Bled.

De herfstperiode is één van de mooiste periodes om Bohinjsko jezero te bezoeken. De herfstkleuren zijn gewoonweg prachtig, het zonlicht zorgt voor een magisch lichtspel, het weer is aangenaam en de rust is wedergekeerd. De dagen in de vallei zijn kort, maar de mogelijkheden tot (sportieve) activiteiten zijn groots.

Winter in Bohinj een een paradijs voor liefhebbers van sneeuw, sneeuw en sneeuw! Het landschap is sprookjesachtig en biedt vele mogelijkheden tot skiën, snowboarden, langlaufen, toerskiën en winterwandelen. Ten zuiden van Bohinj, hoog boven het meer, ligt skiresort Vogel (1537 m - 1800 m). Vanuit de vallei is het skiresort via een gondola te bereiken. Het is een bijzondere locatie met fantastische uitzichten op de Julische Alpen, het meer van Bohinj en Triglav. Het skiresort is uitermate geschikt voor families. Met een beetje geluk is het gehele meer bevroren. Dit is werkelijk adembenemend mooi. Helaas komt het slechts één keer in de vijf jaar voor dat het gehele meer dichtvriest. Voor liefhebbers van bijzondere winter(sport)vakanties is Bohinjsko jezero de juiste locatie.


Ligging op de kaart: Nummer 02
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Bohinjsko jezero is het grootste constante meer in Slovenië.

Aanrader:


Advertenties

Advertenties