Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.

Kastelen
Regio: Julijska
  • Blejski GradBlejski Grad

(Kasteel Bled)


De ultieme schoonheid van Blejski grad komt tegemoet aan elke romantische voorstelling van een kasteel, compleet met torens, twee binnenpleinen, een kapel, een panoramaterras met uitzicht op het meer van Bled en omgeven door de majestueuze pieken van de Karawanken, Julische Alpen en Kamnik-Savinja Alpen. Het kasteel bevindt zich op een 130 m hoge rots, gelegen aan de noordoostoever van het meer van Bled; een van Europa’s meest pittoreske meren. De eerste geschreven bronnen dateren uit het jaar 1004 en verwijzen naar de Duitse keizer Hendrik II. Hij zou het kasteel hebben geschonken aan de bisschop Albuin van Brixen in ruil voor de hulp die hij hem had geboden bij het versterken van de Duitse macht in Noord-Italië. Naar verwachting bestond het kasteel destijds slechts uit een romaanse toren, beschermd door verdedigingsmuren. In de late middeleeuwen werden er meer torens gebouwd en de vestingwerken versterkt. Het kasteel werd voltooid met de bouw van enkele barokke bijgebouwen. Deze zijn gerangschikt rond de twee binnenplaatsen. Het meest interessante bewaard gebleven gebouw is zeker de kapel (gewijd aan St. Albuin en St. Ingenium) op de bovenste binnenplaats.

Het huidige kasteel biedt ruimte aan een drukkerij, een restaurant, een wijnkelder, een kruidengallerij en een souvenirwinkel. In de zomer maanden wordt de atmosfeer van het kasteel versterkt door het boogschutterstoernooi, en op warme zomeravonden kunnen de bezoekes genieten van klassieke concerten onder de sterrenhemel. Houdt er echter rekening mee dat Bled in de zomermaanden tot de drukstbezochtste bezienswaardigheid in Slovenië behoort.


Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Julijska
Adres: Grajska cesta 61, SI-4260 Bled

Bijzonderheid:
Het kasteel bevindt zich op een 130 m hoge rots, uitkijkend over één van Europa’s meest pittoreske meren.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties