Sloveense steden zijn klein van formaat, maar absoluut groot in aanbod van cultuur, geschiedenis en erfgoed. Dankzij de turbulente geschiedenis, de grote geologische verscheidenheid en de verschillende klimaten heeft elke stad heeft zijn eigen specifieke schoonheid, geschiedenis, uiterlijk en 'hart & ziel'.Bled


Bled is de absolute nummer 1 ‘ansichtkaart’ bestemming in Slovenië, wat te danken valt aan het omringende sprookjeslandschap en het bijzonder pittoreske meer. De eye-catchers van het hele verhaal zijn het fraai gekleurde meer met het bosrijke eilandje en het hooggelegen kasteel dat als een wakend oog de omgeving in de gaten houdt. De charme van het eilandje, dat bij locale bewoners bekend staat als Blejski otok, wordt voornamelijk gevormd door het hierop gelegen kerkje dat door vele fotografen, toeristen, kunstenaars, pelgrims en bruidsparen als een van de meest romantische kerkjes in de Alpen wordt beschouwd. Het is tevens het enige kerkje in Slovenië dat zich op een eiland bevindt. Het is ook mogelijk om in een traditionele Pletna (een soort gondel) naar het eilandje toe te varen. In het kerkje hangt een ‘Wensbel’ die door de bezoekers zelf geluid mag worden. Volgens zeggen zullen na het luiden van de bel ‘al uw wensen in vervulling gaan’. Breng tevens een bezoek aan het hooggelegen kasteel, vanwaar het uitzicht op het meer en de omgeving werkelijk grandioos is.

Om het meer heen loopt een weg van van goed 6 kilometer, wat zeer geschikt is voor fietsers, wandelaars en hardlopers. Een bezoek aan het meer van Bled is een onvergetelijke ervaring. Daarnaast is het een aanrader om één van de panoramaheuvels ten westen van Bled te bewandelen. De volgende heuvels zijn het meest geschikt: Straža (642m), Mala Osojnica (685m) en Kuhovnica (714 m). De plaats Bled zelf, gelegen aan de oostoever, is echter geen cultureel hoogtepunt. Bled is een toeristische nederzetting vol hotels, appartementen en andere toeristische attracties. Een terrasje pakken aan de boulevard en genieten van een culinaire specialiteit, genaamd “kremšnita” behoren tot de belangrijkste bezigheden in de plaats zelf.

Bijzondere culturele en historische bezienswaardigheden:Sloveense naam Beschrijving Locatie
Cerkev Marijinega vnebovzetja Provoosthuis Bled eiland
Proštija 2e Nieuwjaarsdag Bled eiland
Blejski grad Kasteel Bled Grajska cesta
Cerkev sv. Martina Kerk van Sint-Maarten Riklijeva cesta
Ligging op de kaart: Nummer 15
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Bled is de absolute nummer 1 ‘ansichtkaart’ bestemming in Slovenië, wat te danken valt aan het omringende sprookjeslandschap, de aanwezigheid van de Alpen en het bijzonder pittoreske meer.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties