Belokranjska povitica


Ajdnek

Ingrediënten:

Deeg:
- 500 gr tarwebloem
- 250-300 ml lauwwarm water
- 1 ei
- 3 eetlepels olie
- 1 snufje zout

Vulling:
- 500 gr magere kwark of hüttenkäse
- 200 gr zachte roomboter
- 2 eetlepels suiker
- 2 eieren
- 4 eetlepels verwarmde slagroom
- 1 snufje zout


Beschrijving

01. Meng de ingrediënten in een grote kom tot een zacht en soepel deeg.

02. Vorm het deeg tot een bal, besmeer het met olie en laat het ten minste 30 min. tot rust komen.

03. Vouw een doek (theedoek) open, besprenkel deze met bloem en rol het deeg hierop uit tot een zo dun mogelijke laag, zodat je er bijna doorheen kunt kijken. Snijd de randen van het deeg af.

04. Meng in een kom de ingrediënten van de ‘vulling’ en verdeel het mengsel gelijkmatig over het deeg.

05. Rol met behulp van de doek het deeg op. Draai het vervolgens rond in de vorm van een slakkenhuisje.

06. Verwarm de oven voor op 180° C.

07. Leg het ‘slakkenhuis’ op een ingevette bakplaat. Smeer het deeg met een kwastje in met boter.

08. Bak de Belokranjska povitica in 30 a 40 minuten gaar.

09. Serveer meteen, zodat het heet wordt aangesneden en opgediend.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties