Slovenië is een land van vele sacrale bouwwerken, waarvan de eenzame kerkjes op de bergtoppen het meest in het oog springen. Zo ver het oog reikt zijn deze, over het algemeen, kleine kerkjes in het landschap te ontdekken, vooral in de avonduren als ze in de 'spotlight' worden gezet. Deze eenzame kerkjes zijn een speciaal kenmerk van Slovenië.Bazilika Marije pomagaj

(Basiliek Maria Hulp der Christenen)


Aan de voet van de Kamnische Alpen ligt het slaperige dorpje Brezje dat een bijzonder groot geheim bezit. Dankzij de Basiliek, gewijd aan de Maagd Maria, is Brezje wereldwijd bekend bij Maria-aanbidders en pelgrims. Volgens de overlevering zouden hier in 1863 wonderbaarlijke genezingen hebben plaatsgevonden, waardoor het sindsdien pelgrims uit heel de wereld heeft getrokken. Het barmhartige schilderij van Maria Hulp der Christenen, dat zich in de basiliek bevindt, wordt tot op heden door vele pelgrims aanbeden. Op de plaats van de huidige bedevaartskerk stond een kerk uit de 14e eeuw die gewijd was aan Sint Vitus. Aan het eind van de 18e eeuw werd begonnen aan een grootschalige renovatie, waarbij de kapel van Sint Antonius van de Woestijn werd toegevoegd, gevolgd door de kapel van de Moeder van God. Vanwege de vele pelgrims steeg de vraag naar een grotere kerk met de dag. Het was de Oostenrijkse architect Robert Mikovitz die het ontwerp maakte voor de hedendaagse neo-renaissance kerk. De voorgevel is groots versierd met mozaïeksymbolen, inscripties, een roosvenster en andere fijne kunst decoraties. Het kerkinterieur staat veelal in het teken van de Heilige Maria en de belangrijkste personen in haar leven. Boven het hoge altaar bevindt zich een mozaïek van St. Vitus die bezoekers tot vandaag de dag aan de patroonheilige van de kerk laat herinneren.


Ligging op de kaart: Nummer 29
Regio: Julijska
Adres: Brezje 72, SI-4243 Brežje

Bijzonderheid:
Volgens de overlevering zouden hier in 1863 wonderbaarlijke genezingen hebben plaatsgevonden, waardoor het sindsdien pelgrims uit heel de wereld heeft getrokken.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties