Bakala na belo


Ajdnek

Ingrediënten:

- 500 gr kabeljauw
- 200 ml olijfolie (om te bakken)
- 250 tot 500 ml olijfolie (om de Bakala te vormen)
- 5 teentjes knoflook
- een paar takjes peterselie
- zout
- peper


Beschrijving

01. Laat de kabeljauw gedurende de nacht weken (of ten minste 4 uur lang).

02. Kook de vis in gezouten water tot deze zacht is.

03. Het kookvocht, waarin de vis gekookt is, dient bewaard te worden voor een later stadium.

04. Als de vis nog warm is worden de graten en de donkergrijze huid verwijderd. Doe het visvlees in een hoge pan.

05. Verhit olie in aan andere pan en bak hierin twee teentjes knoflook bruin. Verwijder de teentjes en laat de olie afkoelen.

06. Giet de olie over de stukken kabeljauw, voeg peper toe en sla met met een houten lepel of stamp met een pureerder op de vis.

07. Voeg drie geperste knoflooktenen en peterselie toe en ga verder met slaan / stampen.

08. Tijdens het slaan / stampen wordt er periodiek een scheutje olijfolie bij gedaan. Ga door tot het geheel een stevig genoeg is.

09. Voeg zout en peper naar smaak toe. Indien gewenst kan er kookvocht aan toegevoegd worden om de bakala witter en zachter te maken.

10. Verwarm de bakala en serveer het met polenta als avondmaal of smeer het op een stuk brood als tussendoortje.Culinaire regio's van Slovenië
Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties