Aljažev stolp

(Toren van Aljaž)


Een van de belangrijkste personen in de ontwikkeling van het moderne alpinisme in Slovenië was Jakob Aljaž, een priester uit Dovje. In 1183 bezocht hij voor de eerste keer de Vrata-vallei (onder de noordwand van Triglav) en klom in 1887 voor het eerst naar de top van deze hoogste berg in de Julische Alpen. Voor vijf gulden kocht hij van de gemeente Dovje de top van Triglav (16 m2) om een einde te maken aan de Germanisering van de Sloveense Alpen, waar vele berghutten in handen van de Duitstalige Alpinistenvereniging waren. Hierop liet hij een torentje/schuilplaats gebouwen dat naar hem vernoemd is.

In 1895 kwam hij tot het idee van een cilindervormige toren met een vlag aan top. Bij zijn jeugdvriend Anton Belec, die smid van beroep was, liet hij de plannen voor zijn torentje werkelijkheid worden. Na de vervaardiging brachten Belec en vier van zijn medewerkers de onderdelen naar de top van Triglav, waar zij de hele constructie in slechts vijf uur in elkaar wisten te zetten. Diezelfde dag (7 augustus 1895) vond de opening plaats. Jakob Aljaž schonk de schuilplaats, die hij Triglavski Stolp noemde, aan de Sloveense Alpinistenvereniging. Later werd het torentje omgedoopt naar Aljažev Stolp, ofwel Het Torentje van Aljaž.

Hoewel het torentje in de loop der tijd meerdere malen geschilderd en gerenoveerd werd, heeft het min of meer zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. Aljažev stolp is het hoogst gelegen bouwwerk in Slovenië.


Ligging op de kaart: Nummer 14
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Aljažev stolp is het hoogst gelegen bouwwerk in Slovenië.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties