Overige natuurwonderen
Regio: Julijska
  • Ajdovska deklicaAjdovska deklica

(Het natuurlijke gezicht van het Heidense meisje)


Een van de natuurlijke hoogtepunten van een bezoek aan de bergpas Vršič is het reusachtige gezicht van een meisje genaamd Ajdovska deklica. Het natuurlijke beeldhouwwerk bevindt zich in de noordwand van de berg Prisank en is duidelijk zichtbaar vanaf de weg. Echter de beste locatie om het gezicht te bekijken is vanaf het panoramapunt, nabij de berghut Tičarjev dom.

De legende:

Ajdvoska deklica was een meisje dat aan de voet van de berg Prisank leefde. Ze was altijd zeer behulpzaam en wees wandelaars de weg, zodat ze niet zouden verdwalen. In ruil hiervoor kreeg ze voedsel en drinken. Ajdovska deklica zou samen met haar zussen tevens over het vermogen beschikken om de toekomst van pasgeboren baby’s te voorspellen. Op een dag zou zij de de pasgeboren zoon van een jager hebben verteld dat hij de legendarische Zlatorog (steenbok met gouden horens) zou neerschieten. Hierop zouden haar zussen zo boos zijn geworden dat zij Ajdovska deklica in steen zouden hebben veranderd.

Sindsdien is het treurige gezicht van Ajdovska Deklica terug te vinden in de noordwand van Prisank. Wanneer het regent begint ze te huilen. Hoewel het een lange tijd geleden is, begrijpt ze nog steeds niet waarom zij werd gestraft voor iets wat de waarheid was, anders zou zij het nooit gezegd hebben.


Ligging op de kaart: Nummer 02
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Het enorme gezicht is 100% natuurlijk.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties